diumenge, 20 de setembre del 2009

Salvador Sostres a Girona!


Aquesta setmana vaig assistir a la presentació del nou llibre de Salvador Sostres “ Viatge de noces” a la Casa de Cultura de Girona. M’ho vaig passar pipa.
Confesso que fa vuit anys esperava la seva columna a l’Avui. I des de fa uns tres anys pràcticament no l’he llegit, ja no em divertia ni m’aportaven res les seves opinions. Els últims temps l’he trobat cruel i injust amb els seus judicis sobre les classes mitjanes del nostre país. Tot i que em sento profundament català i liberal.
El llibre m’ha agradat molt, hem recuperat el Sostre dels inicis: fresc, espontani, respectuós i amb aquest humor tant fi, irònic propi de nosaltres els catalans. Aquest canvi de tarannà potser és degut al gran enamorament que professa.
Tasteu-ne un paràgraf. l’extrec del capítol que parla de Singapur:
“Vam inventar el model, és cert. Però a l’arc mediterrani no es treballa gens, ni gens eficientment. La demencial retòrica de les conquestes socials s’ha demostrat ben falsa, perquè sense treballar molt això no hi ha qui ho pagui, i ha fet que aquí ens pensem que tenim dret a tot i que tot ens ha de venir regalat.
En bona part la crisi no és gran cosa més que l’estupefacció de descobrir que això no és així. La gran estafa és a punt de rebentar. La història s’endú els que no treballen. Avui administrem les escorrialles de gent que treballà de valent per sobreposar-se a la guerra, o a les guerres, quan no hi havia res i tot s’havia de fer, o refer. Avui vivim dels esforços de desprès de la segona Guerra, i més localment, dels esforços que calgueren per compensar el desolat paisatge que deixà la Guerra Civil espanyola. Ens en queden ja les escorrialles, només. Hi ha una bancarrota imminent i un canvi de gravitació planetari. No per cap superstició ni malefici de cap déu. No perquè toqui, ni perquè ningú no ens entén. El professor em té mania, i tot quant pretext. No. És la vella i única raó de sempre: que n’hi ha uns altres que han treballat molt millor, i molt més.”
És ploma de Sostres. Aneu a comprar el llibre, val molt la pena. Tot i que és molt ordinari parlar del preu només val 15 euros!


Salvador Sostres escrivint-me una dedicatòria del seu nou llibre.

Finalitzada la lectura Viatge de noces d’en Salvador Sostres el deso a la lleixa de la llibreria i repasso els llibres que he llegit des del gener fins avui. Són 15 en català i tres en castellà. Per si us pica la curiositat us els llisto aquí sota:
Autor
Títol
Editorial
Gaspar Hernàndez
El silenci
Destino
Bernardo Atxaga
Set cases a França
Alfaguara
Ferran Soriano
La pilota no entra per atzar
Ara Llibres
Ramon Tremosa
Catalunya, país emergent
3 i 4
Lluís Mallart
Sóc fill dels Evuzok
La Campana
David Gilmour
Cineclub
Empúries
Anton M. Espadaler
Joan Laporta
Dau
Francesc Puigpelat
La ruta dels Almogàvers
Proa
Antoni Bolinches
Mil pessics de saviesa
Mina
Jordi Lara
Una màquina d’espavilar ocells de nit
Edició de 1984
Joan Vinyoli
Poesia Completa
Edicions 62
Roberto Saviano
Gomorra
Edicions 62
John Boyne
El noi del pijama de ratlles
Empúries
Joan Miquel Oliver
El misteri de l’amor
Empúries
Salvador Sostres
Viatge de noces
Acontravent
Javier Cercas
Anatomía de un instante
Mondadori
Santiago Niño Becerra
El Crash del 2010
Los libros del lince
Richard Florida
Las ciudades creativas
Paidós empresa
Des del facebook m’agrada i segueixo la bona promoció i divulgació que fa la Raquel Estrada i Roig de Cossetània Edicions i m’adono que no he llegit cap llibre d’aquesta editorial. Raquel, això ho hem d’arreglar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada