diumenge, 26 de desembre del 2010

l’Ase vestit de Lleó


Des de fa uns 7 anys tinc la convicció que alguns dels qui ens guien han perdut el sentit comú. Ara sé que són promotors del qui dia passa any empeny.


Coneixeu la faula d’Isop de l’Ase vestit de Lleó?

Un dia, un ase va trobar una paquet en el camí. Per a la seva sorpresa, va descobrir que contenia una pell de lleó. L'ase es va posar tan content que es va vestir amb la pell mentre exclamava:

- Magnífic ! Just el que buscava !

I tot seguit se'n va anar a admirar el seu reflex a l'aigua d'una deu propera.

-Ara sóc un lleó ! Ensenyaré a tothom a no riure's de mi mai més ! - I dit això l'ase es va encaminar cap al bosc amb aire de superioritat.

El primer animal que es va trobar va ser un porc senglar. El pobre senglar es va espantar de tal manera que va sortir cames ajudeu-me, es va estavellar contra un arbre i va caure sense sentit.

- Com n'és de divertit ! - va exclamar l'ase tot satisfet de la seva disfressa.

Poc després, es va creuar amb una guineu que, al veure'l, es va quedar petrificada de terror.

- Senyor lleó ! Vós sou un animal digne i noble! Us ho suplico! no em devoreu ! - va implorar la guineu.

En poc temps el bosc sencer era pres d'una gran confusió a causa d'aquest fals lleó. Atemorits, els micos volaven de branca en branca i els conills fugien.

- Com m'ho estic passant de bé ! - es va tornar a dir l'ase per a ell mateix - Si rugís com un lleó, encara els faria més por !.

I es va posar a rugir .. o com a mínim això pensava ell ! Perquè el seu rugit semblava més aviat un bram !

- Escolteu, escolteu tots! El lleó no rugeix, sinó que brama ! - va exclamar un ós rentador - No és un lleó, si no un ase disfressat de lleó !

I fou així com els animals del bosc descobriren l'engany de l'ase !

Mostra Ramadera


Com sabeu una faula és un relat breu de ficció on els protagonistes són animals o plantes que parlen. La faula té un caràcter didàctic normalment ètic que es mostra al final. En aquesta faula la conclusió moral és que una disfressa pot enganyat a un ase, però no les seves paraules.

dissabte, 25 de desembre del 2010

Força Ciència!

La Casa de Cultura de Girona del 18 de desembre de 2010 fins el 26 de febrer del 2011 acull l’exposició Força Ciència! de la Mecànica dels objectes a la Nanotecnología. Es tracta d’un recorregut per l’evolució tecnològica que ha transformat la humanitat en els darrers segles il•lustrat amb objectes històrics i actuals: màquines, vehicles, aparells elèctrics, i electrònics, alguns produïts a Girona. És una producció realitzada mitjançant la suma d’esforços entre el Museu de la Tècnica de l’Empordà, la Casa de Cultura de Girona i la Cambra de Comerç de Girona.


El món de la ciència sempre ha estat molt unit amb el món de l’empresa. Molts avenços científics s’han aplicat a la indústria o han estat la base de canvis molt profunds i s’han convertit després en el motor de la transformació de la societat. El món de la ciència és fascinant perquè ens permet somiar en el futur. Moltes coses que fa uns anys semblaven pròpies de la ciència ficció són avui una realitat. Ens podem fer moltes preguntes: quin és el límit de la robòtica? Aconseguirem prescindir del petroli? Podrem abastir-nos totalment amb energies netes? Aconseguirem vèncer l’amenaça de l’efecte hivernacle? Són preguntes que en el fons es concreten en una que sempre ha estat la més inquietant. ¿La ciència i els avenços tecnològics conduiran a la nostra destrucció com a espècie o ens ajudaran a estendre el benestar per viure en un món més just? Com sempre, això està a les nostres mans.


Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona, va explicar: “ hem unit esforços per impulsar aquesta exposició en el marc de les celebracions del centenari. L’any 1910, els empresaris gironins volien disposar d’una institució dedicada a la promoció del comerç, la indústria i els serveis en uns moments difícils. Des de llavors, i al llarg d’aquests cent anys plens de canvis tecnològics, la institució s’ha anat dotant de les eines necessàries per oferir informació, assessorament, formació i serveis a les empreses. També s’ha convertit en altaveu dels neguits i les propostes dels empresaris, i ha procurat sensibilitzar la societat sobre la riquesa i el valor afegit que el teixit empresarial aporta al benestar i al desenvolupament de les nostres comarques. La ciència i la tecnologia han contribuït a aquest desenvolupament.

Estem molt contents d’haver pogut col•laborar en aquesta exposició divulgativa i amena. És una exposició apta per a tota la família. Em sembla que els nens l’aprofitaran més si la poden recórrer en companyia dels seus avis, que els explicaran els secrets d’algunes de les màquines antigues que s’exposen."


A pesar de l’atzucac que han patit les Cambres de Comerç amb la decisió d’avui per demà del govern Zapatero d’asfixiar econòmicament aquestes corporacions, és animador veure la Cambra de Girona encapçalant bones iniciatives amb la il•lusió i la voluntat de treballar sense defallir i esmerçant el màxim esforç en benefici de les empreses de les comarques de Girona. L’empenta emprenedora forma part de la cultura catalana i, també de la genètica de la Cambra de Comerç de Girona.