Segons l'Observatori Català de la Joventut, els homes són els més perjudicats per la crisi a Catalunya, però especialment els homes joves, d’entre 16 i 19 anys, tenen una taxa d’atur del 31,7%, gairebé vuit punts superior a la de les noies de la mateixa edat (24%). Al conjunt de l’Estat, però, l’atur és més gran entre les dones que entre els homes.
Les noies resisteixen millor la crisi econòmica que els nois perquè tenen més formació acadèmica, aquesta notable diferència de gairebé vuit punts en la taxa d’atur entre homes i dones menors de 29 anys a Catalunya es produeix perquè molts nois van abandonar els estudis en els darrers anys, atrets per la bonança econòmica del sector de la construcció, mentre les noies continuaven estudiant.
Als últims anys, la majoria de gent jove que acabava els estudis d’Empresarials, Dret, Publicitat, Periodisme, Administració i Direcció d’Empreses, Econòmiques,... trobava feina al sector bancari o a l’administració pública. Ara, l’administració ha reduït la convocatòria de noves places un 90 %. Actualment, només una de cada deu persones que fins ara entraven a treballar al sector públic obtindrà plaça. D’altra banda el sector bancari tampoc crearà tants llocs de treball, més aviat en reduirà, absorbirà molt pocs nous treballadors.
Les noves generacions per incorporar-se al mercat laboral han de pensar a emprendre, doncs les portes per entrar de les administracions i als bancs estant tancades. Cal que les administracions introdueixin la mentalitat de l’economia productiva favorable a l’empresa. S’ha d’anar a favor dels emprenedors, empresaris que volen tirar endavant.
Crec que ens arriba una onada de nous emprenedors!