dimarts, 28 de juliol del 2009

Els Plans de Foment del Comerç Urbà: Innovar per millorar.


Els Catalans, tradicionalment, hem estat coneguts com a comerciants. El comerç ha jugat un paper molt important al llarg de la nostra història. Algunes ciutats de la mediterrània van créixer a l’entorn dels comerciants.

El comerç és l’activitat professional que té la funció d’acostar els productes, béns i serveis al consumidor. Es realitza amb fins lucratius, mitjançant l’intercanvi de béns i serveis en el mercat. Actualment, les funcions que realitza aquest sector a les ciutats s’han vist incrementades en major o menor grau segons la situació, concentració i tipologia dels establiments.

La convivència i coexistència d’aquests diferents sistemes de comerciejar fa necessari aplicar un sistema d’ordenació i control de l’activitat mercantil que reforci els aspectes qualitatius, que permetin que el conjunt d’activitats comercials i de serveis siguin atractives en el seu conjunt, bo i respectant la iniciativa individual de cada emprenedor.

Algunes administracions locals, com Vic, impulsen un Pla de Foment del Comerç Urbà, amb noves estratègies, per tal d’incentivar el creixement de l’activitat, l’ocupació, i alhora, estimular la renovació de les activitats comercials.

El primer pas, ha estat realitzar un acurat anàlisi de localització i identificació de les activitats comercials i de serveis. Aquesta detallada diagnosi permet obtenir una radiografia de la tipologia de les activitats comercials i així poder prendre de forma contrastada i amb coneixement de causa decisions sovint polèmiques com les de regular on posar les zones blaves, executar noves zones d’aparcament, sentits de circulació, carrers peatonals, escollir tipus de paviment... decisions transcendentals per a l’èxit del comerç.


Font: Angerri Consultors SL

El segon pas és elaborar el Pla de Consolidació de la diversitat d’usos, eina normativa d’ordenació municipal de gran utilitat per reforçar la continuïtat comercial o la passejada del consumidor. Aquest pla limita la instal·lació de determinades activitats, com bancs, immobiliàries, locutoris o oficines sense venda al detall, tot garantint una oferta comercial i de serveis amb diversitat.

La ciutat de Vic lidera la classificació de Catalunya en la major dotació comercial per habitant. Una dotació comercial que, acompanyada de la vitalitat dels mercats setmanals i de les fires, és l’expressió del dinamisme de les activitats comercials i de serveis de la capital de la comarca d’Osona.

El tercer pas, pioner a Catalunya, és la creació d’una campanya anomenada “Activem els locals tancats a Vic”. L’objectiu és aconseguir acabar amb els locals tancats que tant inhibeixen la passejada comercial. La iniciativa vol facilitar la implementació a Vic d’activitats comercials que encara no són presents a la ciutat. Això provocarà l’arribada de nous fluxos de clients de fora de la comarca.

Aquest innovador projecte, anomenat Pla de Foment del Comerç Urbà de Vic, està inspirat i coordinat per la consultora Angerri Consultors, administrada per l’economista Jaume Angerri.

A Vic, l’administració local és bona coneixedora de la importància del comerç per mantenir el batec del cor de la ciutat i la qualitat de vida de la seva gent i per això treballa per millorar-lo. Quan visitem una població, la percepció que ens emportem en gran part es mesura per la imatge que projecta el seu comerç. Vic, és sens dubte, una de les millors ciutats comercials de Catalunya.

1 comentari: