dilluns, 8 de març del 2010

La família: un risc calculat.


Crítica del llibre “Pla de vol” publicada al Núm.259 Març - Abril 2010 de la Revista de Girona.

La gran aventura de l’empresa familiar és fruït d’una col•laboració a sis mans entre l’empresari Josep Lagares, el periodista Martí Gironell i el titular de la Càtedra d’Empresa Familiar a l’IESE Josep Tàpies. Entre la ficció i l’autoajuda, l’obra ens relata com el protagonista que dirigeix una empresa familiar es reuneix amb un grup de 300 paracaigudes al desert d’Arizona per batre un rècord tal volta irrealitzable. El repte és volar units en caiguda lliure i en formació durant com a mínim tres segons, a 200 quilòmetres per hora. La metodologia, la comunicació interna i l’organització eficaç del grup utilitzada en l’acurada preparació per a la consecució del rècord fan reflexionar el protagonista i l’encaminen a reorientar la direcció i l’estratègia de l’empresa familiar.
Val a dir que la temàtica de com s’ha de gestionar una empresa familiar és matèria d’investigació de les escoles de direcció d’arreu del món. Tanmateix, a les nostres contrades el 97% de les empreses són familiars.
Al llibre hi trobem diverses citacions que ens fan “meditar”. La del fundador de l’empresa familiar, l’avi Mateu: “L’èxit és un mal mestre. Sedueix les persones intel•ligents fent-les creure que mai poden perdre”. De d’altres n’extraiem idees o il•lusions, com a la de l’omnipresent Barack Obama: “Cadascun de nosaltres pot perseguir els seus somnis individuals, però cal que continuem junts com una família perquè les properes generacions també puguin perseguir els seus propis somnis”. Algunes ens ajuden a millorar: la cançó Ítaca de Lluís Llach. Tot i això, els autors abusen fins a tres vegades del tòpic: “Parlant la gent s’entén”.
Un llibre de lectura fàcil i àgil, tot i que potser s’agrairia que els ingredients de ficció tinguessin més grapa i consistència. L’aportació més original i rellevant? Potser l’epíleg, que és una eina útil per acarar amb èxit els desafiaments que suposen les peripècies i els equilibris familiars.


Pla de vol
Martí Gironell, Josep Lagares i Josep Tàpies.
Editorial La Magrana
www.rballibres.com
169 pàgines

http://www.revistadegirona.cat/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada