dissabte, 25 de desembre del 2010

Força Ciència!

La Casa de Cultura de Girona del 18 de desembre de 2010 fins el 26 de febrer del 2011 acull l’exposició Força Ciència! de la Mecànica dels objectes a la Nanotecnología. Es tracta d’un recorregut per l’evolució tecnològica que ha transformat la humanitat en els darrers segles il•lustrat amb objectes històrics i actuals: màquines, vehicles, aparells elèctrics, i electrònics, alguns produïts a Girona. És una producció realitzada mitjançant la suma d’esforços entre el Museu de la Tècnica de l’Empordà, la Casa de Cultura de Girona i la Cambra de Comerç de Girona.


El món de la ciència sempre ha estat molt unit amb el món de l’empresa. Molts avenços científics s’han aplicat a la indústria o han estat la base de canvis molt profunds i s’han convertit després en el motor de la transformació de la societat. El món de la ciència és fascinant perquè ens permet somiar en el futur. Moltes coses que fa uns anys semblaven pròpies de la ciència ficció són avui una realitat. Ens podem fer moltes preguntes: quin és el límit de la robòtica? Aconseguirem prescindir del petroli? Podrem abastir-nos totalment amb energies netes? Aconseguirem vèncer l’amenaça de l’efecte hivernacle? Són preguntes que en el fons es concreten en una que sempre ha estat la més inquietant. ¿La ciència i els avenços tecnològics conduiran a la nostra destrucció com a espècie o ens ajudaran a estendre el benestar per viure en un món més just? Com sempre, això està a les nostres mans.


Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona, va explicar: “ hem unit esforços per impulsar aquesta exposició en el marc de les celebracions del centenari. L’any 1910, els empresaris gironins volien disposar d’una institució dedicada a la promoció del comerç, la indústria i els serveis en uns moments difícils. Des de llavors, i al llarg d’aquests cent anys plens de canvis tecnològics, la institució s’ha anat dotant de les eines necessàries per oferir informació, assessorament, formació i serveis a les empreses. També s’ha convertit en altaveu dels neguits i les propostes dels empresaris, i ha procurat sensibilitzar la societat sobre la riquesa i el valor afegit que el teixit empresarial aporta al benestar i al desenvolupament de les nostres comarques. La ciència i la tecnologia han contribuït a aquest desenvolupament.

Estem molt contents d’haver pogut col•laborar en aquesta exposició divulgativa i amena. És una exposició apta per a tota la família. Em sembla que els nens l’aprofitaran més si la poden recórrer en companyia dels seus avis, que els explicaran els secrets d’algunes de les màquines antigues que s’exposen."


A pesar de l’atzucac que han patit les Cambres de Comerç amb la decisió d’avui per demà del govern Zapatero d’asfixiar econòmicament aquestes corporacions, és animador veure la Cambra de Girona encapçalant bones iniciatives amb la il•lusió i la voluntat de treballar sense defallir i esmerçant el màxim esforç en benefici de les empreses de les comarques de Girona. L’empenta emprenedora forma part de la cultura catalana i, també de la genètica de la Cambra de Comerç de Girona.


1 comentari:

  1. Continuem endavant, malgrat l'escanyament econòmic a que ens tenen sotmesos. Molt bona iniciativa.

    Oriol López

    ResponElimina